Om föreningen 

Föreningens stadgar
 Medlemsavgifter
Årsavgift till föreningen är för närvarande 1700 kr/år.
Under maj månad avhålles föreningens årsmöte. Kallelse till mötet mailas alternativt postas i god tid före årsmötet. Styrelsen sammanträder normalt 2-3 gånger/år. Förutom styrelse, 5 stycken, med suppleanter, 5 stycken, finns två revisorer utsedda bland medlemmarna i föreningen samt två revisor suppleanter.
Dessutom finns en valberedning bestående för närvarande av 3 medlemmar.
Var med och arbeta i styrelse eller på andra sätt i föreningen, om många hjälps åt behöver det inte bli så betungande för var och en.
Vid försäljning av fastighet inom föreningen skall detta meddelas styrelsen.
Meddela tidpunkt för ägarbyte samt nya ägarens namn och adress.

 

· Städdagar
 Två gånger/år har vi städdagar inom föreningen. Vi samlas nere vid sjöboden som ligger i anslutning till badet för att dela ut arbetsuppgifter.  Tidpunkt och datum anslås på våra anslagstavlor. Normalt är städdagarna sista lördagen i april och första lördagen i oktober. Förtäring under  städdagarna anordnas av de som har ansvaret för sommarunderhållet vid badplatsen.
 
 Kom gärna med förslag på uppgifter som kan utföras. Förslagen lämnas till någon i styrelsen i god tid före respektive städdag.
 
 

Hans Eriksson (Alinstäppan 17)och Nicklas Sjöqvist (Bendebovägen 25) är ansvariga  för sjöboden, där röjsågar och gräsklippare finns. 

 

· Föreningens vägar
Föreningens vägar består av 5 st grusvägar. Bendebovägen, Sågbacksvägen, Loberget, Alins täppa och närmast sjön ligger Frigges väg. Underhåll av dessa vägar bekostar vi själva och samt utför en del arbete på vägarna främst under städdagarna.
Vi har hjälp med plogning vintertid och även sladdning av vägarna ibland. Varje väg har utsett ansvariga för att sätta upp ta ner och förvara vägkäppar.

En centralt belägen anslagstavla finns uppsatt för föreningsmeddelanden, kommer upp sommar/höst 2019. Dessutom finns anslagstavlor uppsatta vid infart till varje väg. Där kan intern information till boende på respektive väg anslås.


Tänk på att det bor många barn utmed vägarna så lätta på gaspedalen vilket också medför mindre damm sommartid och mindre slitage på vägarna.

 

· Föreningens allmänningar
Mellan Bendebovägen och Sågbacksvägen är en av våra allmänningar belägen.
Dessutom finns ett antal små allmänningar utefter de olika vägarna.
 

· Eldning vid badet

Ris som läggs på eldningsplatsen vid badet ska, enligt tidigare årsmötesbeslut, eldas upp omgående. Om eldning inte går att utföra t.ex. på grund av hård blåst och/eller torrt i naturen lägg då inte upp riset på eldningsplatsen. Den/de som lägger upp ris på platsen är också ansvariga för uppeldning och tillsyn avplatsen.

Inget annat än ris får eldas på platsen allt övrigt skräp får var och en transportera till återbruket.

· Badplats

Föreningen har en fin badplats ner vid sjön. Underhåll av bryggorna sker normalt i samband med städdagarna. Gräsklippning och vid behov renhållning av bryggor mm. utförs av föreningens medlemmar sommartid enligt ett rullande schema där varje väg har ansvaret ett år i taget.
I anslutning till badet har föreningen en sjöbod där gräsklippare och utrustning som används vid städdagarna förvaras. Nycklar till sjöboden (2 st) delas ut vid vårstädningen till medlemmar som bor på den väg som har ansvaret för sommarunderhållet. Nycklarna tas sedan in i anslutning till städdag på hösten.
Ordningsregler finns uppsatta vid badet.

 

· Båtplats
Medlemmar som önskar båtplats skall i möjligaste mån beredas sådan. Om man ej utnyttjat båtplatsen under två på varandra följande somrar avlägsnas man ur registret. Kontakta Iva Thunvall, iva.thunvall@gmail.com, om du önskar båtplats, eller vill avsäga dig din plats.
Båtarnas aktrar skall förtöjas med boj.
Föreningen äger en båttrailer som kan användas vid sjösättning och vid upptagning av båtarna. Med fördel tas båtarna hem till egen tomt för vinterförvaring.

OBS, vid upptagande av båt inför vinter avlägsna allt (fjäder, kättingar mm) som sitter fast i bryggan och ligger ner i vattnet. Risk finns annars att bryggorna dras sönder vid isbildning. 

Båtplats 210729.pdf (468966)

· Föreningens vatten

Föreningen har en egen djupborrad brunn belägen mellan Bendebovägen och Sågbacksvägen, infart till pumphuset från Bendebovägen.
Vattenprover tas varje år för analys. Analysresultat anslås på pumphuset.
Föreningens medlemmar är garanterade sommarvatten men normalt fungerar det även vintertid.
Tre till fyra av föreningens medlemmar är utsedda att övervaka driften av anläggningen.
Vi har ett gott dricksvatten som innehåller relativt små mängder radon varför vi har installerat en radonavskiljare i bassängen.Vattnet innehåller även förhöjda mängder av fluor och natriumklorid.
Det är inte tillåtet att vattna med spridare med vårt vatten, tänk på att vi är många som skall dela på vattnet. Om vattennivån trots allt blir låg i bassängen finns det en ”saftblandare” på taket av pumphuset som aktiveras. Vid sådana tillfällen är det ännu viktigare att vara sparsam med vattnet.
Glöm inte stänga av era vatten då ni lämnar stugorna. Extra viktigt är det under vintertid, frysrisk.
Ni som inte har egen avstängningsventil måste montera en sådan. Föreningens ventiler, finns i anslutning till tomtgräns, är endast avsedda för de vattenansvariga.

 

· Sjöförening
Sjösystemet som egentligen består av två sjöar, Vansjön och Nordsjön sammanbundna av ett sund, Trångsund. Sjöarna är typiska skogssjöar. Största djupet är ca 2 meter i och med detta och andra orsaker så är växtligheten stor i sjöarna, framförallt finns det näckrosor och vass i sjöarna. För att komma tillrätta med växternas utbredning i sjöarna har sjöföreningen med bidrag från Heby kommun investerat i en vassröjningsbåt. Boende runt sjöarna sköter röjningen av vass och näckrosor.
Var med och stöd sjöföreningen, sjöarna är det bästa vi har.
Sjöföreningens hemsida: vnval.se
 
 
· Vägförening
Den asfalterade vägen mellan Vansjö och Heby-Huddungevägen som är 8 km lång drivs av en vägförening. Avgift till vägen för underhåll tas ut årsvis.
Vägföreningen har som andra föreningar en styrelse och årsmöten för föreningens medlemmar.

 

· Fiskevårdsförening
Fiske i sjöarna är tillåtet med handredskap. Fiske med nät är förbjudet likaså är kräftfiske förbjudet.
Fiskekort krävs för personer över 16 år. Årskort kostar 100 kr dessutom finns både dag- och veckokort till försäljning.
Fiskekort säljs av: Folke Larsson, By 0224-630 63 Petter Bäckström, Nordsjö 0224-63004 Hillevi Bohlin, Vansjö 0224-630 28.
Besök annars Heby kommuns hemsida där uppgift finns på vilka som säljer kort samt kostnader.

 

· Sophantering, Återbruket
Den kommunala sophanteringen sköts av Heby kommun i området. I Heby samhälle finns en sophanteringsanläggning för grovsopor, Återbruket. Angående öppettider kontakta kommunen eller titta i heby kommuns hemsida: heby.se

 

· Hemsida
Kom gärna med förslag på vad hemsidan ska innehålla.

 

Än en gång, var med och arbeta i våra föreningar så blir det mindre arbete för var och en.

 

Kontakt

© 2016 All rights reserved.

Skapa en hemsida gratisWebnode